Jak przyspieszyć trawienie?

appetite-1239057_1920

Uczucie dyskomfortu po spożyciu posiłku pojawia się czasami nawet u tych osób, które starają się zdrowo odżywiać. Za wystąpienie wzdęć czy bólu brzucha mogą odpowiadać różne czynniki. Należą do nich między innymi zbyt szybkie tempo jedzenia oraz stres towarzyszący posiłkom. Nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego pojawiają się często u osób mających wolniejszą przemianę materii. W każdej z tych sytuacji warto wykorzystać naturalne sposoby na przyspieszenie trawienia. Należy poświęcić odpowiednią ilość czasu na dokładne gryzienie pokarmu. Mniejsze kawałki o wiele szybciej ulegają strawieniu i nie obciążają tak bardzo żołądka. W jadłospisie trzeba uwzględnić produkty sprzyjające prawidłowej pracy jelit. Zaliczają się do nich warzywa takie jak szpinak i sałata oraz źródła probiotyków czyli na przykład kiszona kapusta i jogurty naturalne. Na pracę układu trawiennego korzystnie wpływają też produkty pełnoziarniste, a wśród nich przede wszystkim pieczywo z mąki żytniej. Ogromną rolę odgrywa regularne sięganie po wodę i inne zdrowe napoje.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *